Post Image
14.7K

Karpal Tünel Sendromu Nedir, Belirtileri ve Evreleri Nelerdir

Karpal Tünel Sendromu, medyan sinirin el bileğinden geçtiği yerde sıkışmasıyla oluşan bir durumdur. Bu genellikle el bileğindeki tendonlar şişer ve medyan sinire bası yaparak oluşur. Median sinir, baş parmağını hareket ettiren bazı kasları kontrol eder ve baş parmaktaki duyusal bilgileri alarak beyne geri bilgi taşır.Sinir sıkıştığında, etkilenen elde ağrı, karıncalanma veya uyuşukluğa neden olabilir. Belirtiler geceleri daha kötü olma eğilimindedir ve uykunuzda rahatsız edebilir, ancak sabah uyandığınızda daha çok fark edebilirsiniz. Bazen bu durum artrit ve başka problemler ile karıştırabilir o yüzden test yapılması gerektir.

Karpal tünel, el bileğinizdeki kemiklerden ve avucunuzun tabanından geçen bir bağdan oluşur. Birkaç tendon ve “medyan siniri”, sinirlerinize hareket ve his sağlamak için tünelden geçiyor.

Yazının İçeriği

Karpal Tünel Sendromunun Belirtileri

Karpal Tünel Sendromunun Belirtileri, kolda uyuşma, karıncalanma ve ağrı, etkilenen tarafın el  ve parmaklarını içerir. Belirtiler gece boyunca daha sık hissedilir, ancak bileğin uzun süre büküldüğü gün boyunca fark edilebilir. Elinizi kullanırken daha zayıf bir kavrama veya sakarlık fark etmiş olabilirsiniz. Ağır vakalarda duyu kalıcı olarak kaybolabilir ve başparmağın tabanındaki kasların boyutu küçülebilir.

Karpal Tünel Sendromunun Nedeni Nedir ?

Karpal Tünel Sendromu yaygın bir problemdir. Semptomlar, sinir tünel içindeki basınç tarafından “sıkışınca” ortaya çıkar. Sebep genellikle bilinmemektedir, ancak olası sebepler şunları içerebilir: 

  • El bileğinin tekrarlayıcı ve zorlayıcı hareketleri sonucu oluşabilir,
  • Tendonun tünel içinde şişmesi,
  • Eklemde kırık veya çıktığın olması,
  • Hamile kadınların hamilelik sürecinde gelişebilir,
  • Diyabet ve Hipertansiyona bağlı olarak görülebilmekte,
  • Tiroid hormonun fonksiyonunu yitirmedi sonucu,
  • Bileğe ve Bilek tüneli dediğimiz yere dışardan cisim gelmesi ve üzerine düşme gibi durumlarda sıkça Karpal Tünel Sendromu rastlamaktayız. Günlük yaşamsa el bileğinin tekrarlayıcı ve zorlayıcı hareketlerindende kaçılması gerektiği bilinmelidir.

Karpal Tünel Tanısı İçin Bazı Testler

Bir klinisyen, belirtilerinizin ortaya çıkıp çıkmadığını görmek için sinir hattı boyunca dokunma veya bileğinizi bükme gibi bir test yapabilir. Siniri etkileyen basınç derecesinin doğru bir şekilde ölçülmesi için sinir iletim çalışmalarına da gönderilebilir. Phalen, Ters Phalen ve Durakan testleri olmak üzeri 3 testten bahsedeceğiz.

  • Phealen Testi ; Vücudumuzun ön tarafında bileklerimiz 90 derece olacak şekilde  2 elimizin sırt kısmını birleştiriyoruz. 60 saniye bu pozisyonda durduktan sonra parmaklarda uyuşukluk ve ağrı hissedildiğinde test pozitif demektir.
  • Ters Phalen ; Üstteki testin tam tersi olarak bu sefer elin iç tarafı birleştirilerek 60 saniye boyunca bekliyoruz.
  • Durakan Testi ; El bileğine Karpal tünelin olduğu bölüme 30 saniye boyunca bastırılır. Parmaklara yayılan Ağrı ve uyuşukluk hissi varsa test pozitiftir.

Karpal Tünel Sendromunun Evreleri

50 yaşından büyük kadının Karpal Tünel semptomları olma ihtimalinin erkeklerden üç kat daha fazla olur. Karpal Tünel Ameliyatının amacı, Karpal Tünel içerisinde ortanca sinir için daha fazla alan yaratmaktır. Ortopedik Cerrahi kılavuzlarına göre hem cerrahi hem de cerrahi seçeneklerin mükemmel sonuçları vardır. Genellikle, Karıpal Tünel semptomları ne kadar erken tedavi edilirse, ameliyat olasılığı o kadar az olur. Bu yüzden  ilerlememesi ve cerrahi işleme gerek kalmaması için lütfen Fizyoterapistinize tanışınız. İstanbul Evde Fizik Tedavi Hizmeti Alabilirsiniz.

Evre 1 : Başlangıçta insanlar çoğunlukla geceleri uyuşma ve karıncalanma yaşarlar. Semptomlar hafif olduğunda, hastalık süreci genellikle geri dönüşümlüdür.

Baş parmağın avuç içi tarafında bir-iki-üçüncü parmaklarda uyuşukluk hissi görülür. Dirseğe doğru uzanan ağrı görülmekte. Bir veya iki elinizde ince parmak hareketleri (koordinasyon) ile ilgili sorunlar görülebilir. Zayıf tutuş veya taşıma zorluğu yaşanır.

Evre 2 : İnsanlar hem gece hem de gündüz zamanında, araba kullanırken, telefonla konuşurken kıyafetlerini giyerken, küçük nesneleri tutmak gibi zorluklar yaşadıklarında belirtileri fark ederler. 

Evre 3 : Hastalık süreci şiddetlendiği dönemdir. Kas atrofisi olduktan sonra kas fonksiyonunu kaybeder ve sürekli uyuşukluk vardır. Cerrahi tedavi ile normal fonksiyonuna ulaştırmak zor olur bu dönemde.

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın